Translate

luni, 17 iunie 2013

PĂRINTELE IUSTIN PÂRVU A MURIT

IUSTIN PÂRVU, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României, s-a stins din viaţă.

Iustin Pârvu s-a născut în satul Petru Vodă la 10 Februarie 1919, s-a închinoviat la Mănăstirea Durău în anul 1936, a participat ca preot militar pe frontul de răsărit în al doilea război mondial, apoi a fost întemniţat politic între anii 1948-1964, iar între anii 1966-1975 a fost reprimit în monahism ca vieţuitor al Mănăstirii Secu (jud. Neamţ), iar între 1975-1991 ca vieţuitor al Mănăstirii Bistriţa (jud. Neamţ). În toamna anului 1991 a pus piatra de temelie a Mănăstirii Petru Vodă (de călugări), iar din anul 1999 a început construirea Mănăstirii Paltin (de maici).
De la sfîrşitul lunii Martie a.c. cancerul de stomac pe care îl purta în taină de cîţiva ani de zile a dezvoltat în metastază, care a adus cu sine complicaţiile medicale în urma cărora, după o suferinţă mucenicească pe deplin asumată şi conştientă, s-a mutat din lumea aceasta la o alta mai bună. Să avem parte de rugăciunile sale!", informează www.petruvodă.ro
Considerat unul dintre cei mai mari duhovnici ai ortodoxiei româneşti din ultimii ani, Părintele Iustin Pârvu s-a născut pe 10 februarie 1919, în satul Poiana Largului, comuna Călugăreni, judeţul Neamţ. Intrat în mănăstire la vârsta de 17 ani, este tuns la monahism în 1940 şi numit preot misionar pe Frontul de Est. A fost arestat în 1948 şi condamnat la 12 ani de închisoare. Trece prin închisorile de la Jilava, Gherla sau Aiud, după care trece prin "reeducarea de la Piteşti!". În 1960 mai primeşte o condamnare de patru ani, fiind eliberat odată cu ceilalţi deţinuţi politici. 
Din cauza greutatilor intampinate dupa eliberare, el ajunge sa lucreze ca muncitor forestier. In anul 1966 a fost reprimit in monahism, ca vietuitor al Manastirii Secu, din judetul Neamt, iar din anul 1975 a trăit in Manastirea Bistrita, din acelasi judet. In toamna anului 1991 a pus piatra de temelie a Manastirii Petru Voda, iar in anul 1999 a inceput construirea Manastirii Paltin.
In anul 2003 infiinteaza publicatia crestina "Glasul Monahilor", care apare lunar. In ziua de 2 noiembrie 2008, parintele Iustin este ridicat la rangul de arhimandrit. In acelasi an, parintele infiinteaza o noua publicatie crestina, "Atitudini".
Întemeietor al Mănăstirii Petru Vodă, ce are ca hram Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, Părintele Iustin Pârvu a fost operat la începutul lunii mai, la Cluj.
 Iustin Pârvu, în Formula AS"Cine crede in Dumnezeu nu se teme de moarte"
- Care ar fi semnul convingerii asupra lumii de dincolo?
- Sa fii pregatit de moarte. Parintele Cleopa te intreba mereu: "Esti pregatit de moarte?". Si cei mai multi ii raspundeau ca nu. Atunci, el zicea: "Pregateste-te! Mori maine!". Adica, voia sa spuna ca trebuie sa fii gata pentru judecata in orice clipa. Dar omul modern nu mai are convingerea ca Dumnezeu este prezent, ca totul e in mainile Sale. Nu e pregatit de moarte si se teme de ea. Daca am fi convinsi de existenta lui Dumnezeu si, deci, a lumii de dincolo, n-am avea frica de moarte. Asa se explica eroismul inaintasilor nostri, al celor care au murit in prigoanele anticrestine, ori pe campul de lupta, ori in inchisori. Ei credeau in Dumnezeu si nu se temeau decat de judecata Lui. I-au pazit poruncile si au mers bucurosi la moarte. Acum, avem un gol de eroism in romanii cu varste cuprinse intre 20 si 45 de ani. E o mare lipsa de marturisire si implicit de eroism aici.
- De ce credeti asta?
- Pai, e limpede, pentru un castig material, o pozitie mai buna in societate, tinerii de azi fac orice compromis. Nu toti, dar majoritatea sunt robii materiei si ai maririi goale. Au cazut in mrejele unei structuri dracesti, care le gadila orgoliul, care ii incanta cu tot confortul. Si cei care se lasa gadilati si incantati nu-si mai pazesc simturile, ci devin sclavii lor.
- Ce-i de facut?
- Ar trebui sadite in sufletul tineretului modestia, pretuirea adevaratelor valori, respectarea unei ierarhii a valorilor, iubirea pentru parinti, dorul dupa un rost mai inalt decat satisfacerea propriului pantec. Intr-un cuvant, romanul trebuie intors la Cristos. Biserica ar trebui sa dea tonul. Aici e nevoie de o adevarata elita, care sa formeze generatii de romani crestini. Politica sa nu se bage in scoala. La noi, politicul e varat in scoala pentru a forma omul manevrabil, slab, care nu are nici o legatura cu Adevarul. Ar trebui actionat asupra mamelor, caci mamele au un rol covarsitor in educatia copiilor. Sa reconsideram familia, sa readucem in prim-plan valorile familiei crestine. Numai asta, si-ar fi destul.
- Ce ne ameninta atat de rau?
- Pai, iacata, globalizarea vine ca un buldozer care striveste totul inaintea lui. Si odata cu globalizarea, erezia ecumenismului, pofta pentru consum prostesc peste nevoie... Am aderat la Uniunea Europeana... Am zis candva: intrarea in UE este iesirea din Ortodoxie. Dar revin si zic: depinde de noi sa nu lepadam deodata credinta. Ca si o haina nu o dezbraci dintr-o miscare, mai intai scoti o maneca, apoi cealalta. Pana atunci, s-ar putea ca poporul sa se destepte. Daca nu ne vom aseza genunchii la pocainta, dragii mei, nu vom reusi nimic. Daca ne vom ruga insa cu ravna, daca ne vom osteni in rugaciune, Dumnezeu va face ca totul sa fie posibil. Si toate aceste incercari, globalizare, ecumenism si cine stie care altele, toate vor fi spulberate de forta rugaciunii.

Cine este Parintele Iustin Parvu

Nascut pe 10 februarie 1919, la Petru Voda - Neamt.
1936 - intra frate la Manastirea Durau.
1939 - se inscrie la Seminarul teologic de la Manastirea Cernica.
1942-1944, merge ca preot misionar pe frontul de est, pana la Odesa.
1948, este arestat pe motive politice si condamnat la 12 ani de inchisoare; trece prin inchisorile Suceava, Vacaresti, Jilava, Aiud; in ultima clipa, nu mai este transferat la Pitesti pentru "reeducare", ci dus la munca silnica in mina, la Baia Sprie.
1960 - este condamnat la inca patru ani de temnita pentru ca nu s-a lepadat de credinta.
1964 - este eliberat si devine muncitor forestier.
1966-1975 - preot-monah la Manastirea Secu.
1975-1990 - vietuieste la Manastirea Bistrita.
1990-1991 - este preot slujitor si duhovnic la Manastirea Secu.
1992, intemeiaza Manastirea de la Petru Voda - Neamt, al carei staret si principal duhovnic este.
2000 - ridica un schit de maici langa Manastirea Petru Voda, o casa de educatie pentru copii si un azil pentru batrani.
2003 - infiinteaza o publicatie de invatatura si atitudine ortodoxa, cu aparitie lunara, numita "Glasul Monahilor", care si-a incetat insa activitatea in anul 2006.


Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/iustin-parvu-a-murit_1187642.html#ixzz2WTVEvxAU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu